top of page
Søg
  • Forfatters billedemaja

Kroppens betydning for psyken –og omvendt

Every week Team TriNordic will supply posts to Triatleten –Denmark’s Triathlon Magazine. This week I wrote the post, but as the magazine is Danish the post is as well… Sorry! But Google translate is your friend 😉 You can find other posts and all the tri information you need at www.triatleten.dk Check it out! – at least just look at the photos


Kroppens betydning for psyken –og omvendt

”Jamen triatlon, det er da vildt hårdt, er det ikk?” Jeg gætter på, at jeg ikke er den eneste, der har fået det spørgsmål, når man præsenterer mig som triatlet. Og som mange sikkert ville svare: ”Jo, det kan da godt være hårdt, men jeg gør det jo, fordi jeg godt kan lide det…”

Netop det med godt at kunne lide det er nøgleordet. For jeg har konstateret, at det er langt hårdere ikke at træne tri, end det er at gøre det. I hvert fald hvis man har et hjerte, der banker for sporten. Gennem foråret har jeg gjort mig nogle erfaringer og oplevet, hvordan krop og psyke hænger sammen. Jeg føler, at jeg har lært mere om mig selv, i forhold til tri, de seneste måneder, end de foregående 3 år, jeg har været i sporten. Man finder først virkelig ud af, hvor glad man er for noget, når man mister det.

Jeg har siden midten af februar haft småskader, som har holdt mig ude, og det er faldet sammen med, at jeg har været til eksamen i ressourceorienteret fysioterapi her sidst i juni. Det åbnede en dør, der automatisk fik mig til, at reflektere lidt ekstra over tingene, og nu har skabt forståelse for netop koblingen krop/psyke. Selvom jeg generelt forsøgte at forblive positiv, kunne jeg godt mærke på mig selv i løbet af foråret, at jeg ikke var helt den samme Maja, som jeg plejer at være. Humøret lå generelt en anelse lavere, og der var ikke det samme overskud, som plejer at præge min hverdag. Dette er et godt eksempel på, hvordan krop og psyke påvirker hinanden, og både kan skabe positiv og negativ affekt. Den positive oplever jeg lige nu, hvor jeg er tilbage og kan træne igen. Jeg er høj af endorfiner og har et smil, der går fra øre til øre, lige meget om jeg så cykler i regnvejr. Det er så fantastisk at kunne træne igen! Og at kunne træne uden bekymring giver en helt anden frihed end de første gange, man er ude for at teste, om det mon er ok at starte igen. Dér er fokus hele tiden på problemer og begrænsninger, nu gælder det bare om at nyde det og komme i form igen. Det er rigtigt nok, at det er hårdt at komme i form, men det sker med et smil på og kan ikke sammenlignes med, hvordan det er at sidde og vente, mens man har fornemmelsen af, at formkurven er ved at grave sig til Kina, og man ikke har en chance for at ændre på det. Der kan man snakke om, at have det hårdt, og man ser eksemplet på, hvordan kropslige begrænsninger sætter sig psykisk og skaber en negativ affekt. Derfor er det vigtigt, at gøre hvad man kan. Selv de kedelige genoptræningsøvelser, lidt coretræning, eller bare udstrækning kan give fornemmelsen af, at man gør noget, og det vil komme positivt igen, når man på et tidspunkt starter træningen.  Jeg er lykkelig for den tid, jeg brugte på at hive i svømmeelastikker osv. Selvom der er langt til konkurrenceform i de to andre discipliner, svømmer jeg nu hurtigere end nogen sinde før.

Det, at have været ude, har vist mig, hvor meget sporten betyder for mig, og hvor glad jeg bliver af den. Og selvom jeg aldrig har følt, at der har været mangel på motivation, har den fået en helt ny dimension nu. Oven i det, synes jeg, man får en kæmpe inspiration ved at følge med i, hvor godt de danske top piger har gjort det på det seneste. De er alle store forbilleder for mig, og det giver et ekstra kick at se dem gøre det godt. Jeg glæder mig SÅ meget, til det bliver min tur til at køre konkurrence igen. Jeg havde drømt om at nå at blive klar til DM ½IM i Ålborg i weekenden, men det bliver det desværre ikke til. Selvom den positive affekt er startet, vokser træerne ikke ind i himlen, og det gælder om at være tålmodig. Det var så hårdt at komme igennem, at jeg ikke vil risikere tilbagefald ved at forcere noget nu.

Det, jeg prøver på at sige, er, at det af og til kan være godt at stoppe op, og tænke over hvad det er, der bringer kvalitet og glæde i hverdagen. Når det er bevidstgjort, kan det let findes frem og nydes.

3 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page